Skip to main content

Brainspotting

Wat het is

Brainspotting is een techniek die oogposities gebruikt om trauma’s en blokkades in de hersenen op te lossen.
Door aan een belemmering of trauma te denken en naar een bepaalde plek te (blijven) kijken kan de opgeslagen blokkerende informatie (moeilijke, vastzittende levenservaring) in de hersenen geactiveerd worden.
De cliënt wordt uitgenodigd om niets met de ervaring van deze activatie te doen. Enkel het waar te nemen, het te observeren.
Observeren in een veilige situatie waarin de therapeut met zijn of haar aandacht sterk aanwezig is bij de cliënt.
Vaak ervaart men allerlei lichamelijke sensaties en flitsen van herinneringen of inzichten. Meestal gaat het het zo snel dat het nauwelijks bij te benen is. Het wordt ervaren als een golfbeweging die steeds rustiger wordt en op een gegeven helemaal een diepe rust overgaat.
De oorspronkelijke lading van het probleem is dan niet meer op te roepen.
In vaktermen zou men mijns inziens BSP kunnen zien als een vorm van intern gerichte exposure (therapeutisch blootstelling aan dat wat we liever vermijden) in een kader van mindfulness.

Wanneer toe te passen

Brainspotting wordt veel toegepast bij grotere en kleinere psychotrauma. Daarnaast lijkt het ook goed toepasbaar te zijn bij andere klachten en zaken, zoals bij somatische aandoeningen waarbij stress een rol speelt en bij belemmeringen in de performance: het leveren van sport, kunst en muzikale prestaties.
De grondlegger David Grand – van origine een EMDR-consultant - ontdekte deze techniek voor het eerst toen bij werkte met een kunstschaatsster.

Mijn enthousiasme

Hoewel ik als EMDR Europe practitioner vooral aan EMDR therapie doe en daarnaast aan hypnotherapie, gebruik ik in overleg met de cliënt van tijd tot tijd brainspotting. Wanneer daar mijns inziens goede indicaties voor zijn. Brainspotting heeft mijns inziens meerwaarde bij problematiek die op een heel jonge leeftijd is ontstaan (pre verbaal) en bij complexe stressfactoren bij somatische klachten. Men hoeft dan minder tijd te spenderen aan langdurig zoek en speurwerk naar de bron van de problemen.
Een bijkomend voordeel voor veel cliënten is dat er heel erg weinig hoeft te worden gesproken bij brainspotting.
Uiteraard zal veel meer onderzoek dan tot nu toe noodzakelijk zijn om BSP echt een vaste plek te geven in de psychotherapie/GGZ.

Video

In de volgende video heeft de grondlegger David Grand het over brainspotting: